Treceți la conținutul principal

Am exportat 40% din grâu şi 17% din porumb!

Exporturile de grâu și porumb ale României se orientează, cu precădere, către Europa dar şi către ţări din Asia de Sud-Est. Ungaria şi Bulgaria acoperă majoritatea importurilor noastre de grâu şi porumb

Exporturile noastre de grâu din primele 11 luni ale anului trecut au contabilizat 2,36 milioane de tone, care au adus 360 de milioane de euro în ţară.

Importurile de grâu din primele 11 luni al anului au fost de 686.000 de tone, cea mai parte parte provenind din Ungaria şi Bulgaria. Valoarea totală a grâului importat a fost de 108 milioane de euro.

Deşi cele mai mari cantităţi s-au livrat în ţări europene interesant este că în top 5 exporturi găsim ţări precum Coreea de Sud, Bangladesh ori Filipine.

Situaţia importurilor de porumb este oarecum similară aceleaşi două ţări Bulgaria şi Ungaria acoperind aproape toată cantitatea cerută la intern. Tot porumbul importat a atins 378.000 de tone în valoare de 82 milioane de euro.

Aproape jumătate din exporturile noastre de porumb, care totalizează 1,66 milioane de tone, ajung în Coreea de Sud. Alte ţări de export mai sunt Turcia, Spania ori Siria.

Producţia totală de grâu de anul trecut a fost de 5,7 milioane de tone. Cea de porumb a fost impresionantă – peste 9 milioane de tone propulsând România între primii 10 producători mondiali.

În timp ce România a exportat 40% din grâul produs şi 17% din porumb, la nivel internaţional se înmulţesc vocile care spun că ne aşteaptă o criză alimentară de proporţii. Potrivit Bloomberg, stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani, semn că producătorii din întreaga lume nu reusesc să acopere consumul în creştere, chiar dacă alimentele se scumpesc, iar suprafaţa însămânţată se măreşte.

Agricultorii din întreaga lume au majorat producţia de grâu, orez şi cereale furajere cu 16% din 2000, însă nu reuşesc să acopere creşterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultură din SUA.

Guvernul american estimează ca stocurile mondiale de porumb echivalează cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de dupa 1974.

Stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu 13% înainte de următoarea recolta, prima scădere din 2007, anticipează Departamentul american pentru Agricultură. În 2007, creşterea preţurilor alimentelor a stat la baza a peste 60 de revolte în intreaga lume, în ţări precum Haiti şi Egipt.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Micii producători de lapte, sprijiniți cu 11 milioane

Crescătorii de vaci de lapte vor primi un sprijin financiar excepțional în valoare totală de 11 milioane euro, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de miercuri.
Este vorba despre acordarea de finanțare europeană, în valoare de 5,448 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă FEGA, și de finanțare națională, în aceeași sumă, pentru micii fermieri, afectați de o criză severă în sectorul laptelui din cauza prelungirii embargoului impus Rusiei până la finele anului 2017 și a scăderii cererii de produse din partea Chinei.
Actul normativ transpune Regulamentul delegat (UE) 2016/1.613 al Comisiei din 8 septembrie 2016 de prevedere a unor ajutoare de adaptare excepționale destinate producătorilor de lapte și fermierilor din alte sectoare de creștere a animalelor.
De ajutorul financiar beneficiază producătorii care dețin un efectiv de vaci de minimum 3 și maximum 9 capete, inclusiv, identificate și înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor la data depunerii…

Şeful MADR: Preşedintele ADS a fost demis, dar demiterea nu are legătură cu percheziţiile DNA

Preşedintele Agenţiei pentru Domeniile Statului, Dan Lucian Ştefan Mogoş, a fost demis vineri, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful MADR a precizat că demiterea nu a avut legătură cu percheziţiile de vineri de la ADS, ci s-a urmărit îmbunătăţirea managementului Agenţiei, decizia fiindu-i comunicată lui Mogoş încă din luna septembrie.“Astăzi a fost demis preşedintele ADS. Era o măsură pe care i-am adus-o la cunoştinţă încă din luna septembrie. Simţeam nevoia de îmbunătăţire a managementului Agenţiei. Din păcate, din 23 septembrie, este în concediu medical. Astăzi, am înţeles că îi expiră concediul medical, ca atare, de ieri (joi n.r), au pornit documentele pentru demiterea şi înlocuirea acestuia, lucru care s-a întâmplat astăzi (n.r. vineri)”, a explicat Constantin.
“Decizia i-am comunicat-o din luna septembrie, fără să am dovezi sau suspiciuni, ci pentru faptul că simţeam nevoia unei îmbunătăţiri a managementului Agenţiei”, a adăugat el The original article may stil…

Agricultura încotro?, forum economic la Agro Expo Bucovina

Afla totul despre problemele actuale din agricultura. Vino la a IV-a editie a Forumului Economic „Agricultura incotro?” din cadrul Agro Expo Bucovina – 18-20.03.2011!

Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Consiliul Judetean Suceava, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Directia Pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Suceava si Shopping City Suceava va invita sa vizitati cea de a IX-a editie a celui mai mare targ de agricultura si industrie alimentara din Moldova, Agro Expo Bucovina 2011.

Evenimentul a reusit sa adune peste 100 de companii de profil din Romania, Germania, Austria, Spania, Ungaria si Republica Moldova si se va desfasura in perioada 18-20 martie 2011, la Shopping City Suceava

Expozitia va putea fi vizitata zilnic intre orele 10:00 – 18:00.

De asemenea pe data de 18 martie 2011, ora 10:00, in City Gallery din cadrul Shopping City Suceava, va avea loc si cea de a IV-a editie a “Forumului Economic Agricultura Incotro?“, organizat in parteneriat cu …