Treceți la conținutul principal

Agricultura organică, promovată de prinţul Charles prin intermediu Proiectului Carpaţi

Jeremy Staniforth, consilierul pentru România al Alteţei Sale Regale Prinţul Charles al Marii Britanii, şi Corina Moţoc, consilier în cadrul Secretariatului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, au sosit ieri în judeţul nostru, pentru o primă vizită de recunoaştere în vederea selectării judeţelor care vor beneficia de posibilitatea implementării Proiectului Carpaţi.

Proiectul Carpaţi a fost iniţiat de moştenitorul coroanei britanice, Prinţul Charles, cu scopul de a promova agricultura organică, turismul rural şi conservarea patrimoniului cultural al satelor din România. În acest sens, Guvernul României a înfiinţat un Secretariat pentru dezvoltare Durabilă. De asemenea, premierul Emil Boc i-a acordat funcţia onorifică de Înalt Reprezentat pentru Dezvoltare durabilă lui Jeremy Staniforth, consilierul pentru România al Prinţului Charles.

Pentru faza pilot a proiectului au fost identificate şase judeţe: Maramureş, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Covasna şi Bistriţa-Năsăud. În scopul susţinerii Proiectului Carpaţi, Guvernul Românei a înfiinţat un Secretariat pentru Dezvoltare Durabilă.

În discuţia avută la Instituţia Prefectului, consilierul prinţului de Walles şi reprezentantul Guvernului României au avut un schimb de opinii cu reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean, în vederea implementării proiectului în judeţul nostru. La întâlnire au participat prefectul Cristian Florian, subprefecţii Ovidiu Frenţ şi Grigore Timoce, Vasile Negruşeri, administratorul public al judeţului, Simona Bodnariu, director Direcţia Programe, Integrare Europeană şi Lucrări Publice din cadrul Consiliului judeţean, Remus Lungu, consilier relaţii externe în cadrul CJ şi reprezentanţi ai departamentului de Integrare Europeană din cadrul Prefecturii.

„Scopul discuţiilor a fost reprezentat de încercarea de a face o primă evaluare a situaţiei din teritoriu şi totodată, de a face o primă documentare asupra ariilor de intervenţie din cadrul celor şase judeţe incluse în proiect”, ne-a declarat Remus Lungu, consilier relaţii externe în cadrul Consiliului judeţean Bistriţa-Năsăud.

Proiectul Carpaţi reuneşte mai multe domenii de interes, precum dezvoltarea durabilă, protecţia mediului, agricultura ecologică, turismul rural, conservarea patrimoniului cultural al satelor româneşti, educaţia şi energia.

Jeremy Staniforth, consilierul pentru România al Altei Sale Regale Prinţul Charles a declarat că România are un potenţial deosebit în domeniul agricol, şi avem nevoie de o economie rurală.

„Prinţul Charles este foarte interesat de România. Îi place să vină aici, crede că este o ţară foarte frumoasă şi, pentru a menţine frumuseţea zonei rurale, avem nevoie de agricultură. Vom insista pe menţinerea populaţiei în zonă, pentru că oamenii alcătuiesc zona rurală, şi, pentru a reuşi acest lucru, trebuie să avem o economie dinamică şi pozitivă în zona satelor. Am selectat aceste judeţe foarte atent, pentru că le considerăm extrem de dinamice şi reprezentative. Am ales un şir de judeţe, pentru a acoperi zona Munţilor Carpaţi şi Transilvania. Am aflat, din discuţia avută cu prefectul dvs., că aveţi un set dinamic de activităţi care sunt deja în desfăşurare, ceea ce reprezintă o bază de pornire excelentă şi se pare că echipa locală este foarte bună. Nu vom crea proiecte separate, vom lucra cu proiectele instituţiilor locale şi de la centru, deci ne vom focaliza pe activităţile puse deja în aplicare, cum ar fi cele cu fonduri europene. Suntem aici pentru a ajuta la obţinerea cât mai rapidă a fondurilor structurale şi pentru a ajuta la dezvoltarea unei agriculturi ecologice, orientate asupra mediului înconjurător”, a declarat Jeremy Staniforth, consilierul pentru România al Prinţului Charles.

În perioada următoare sunt aşteptate rezultatele evaluării din teren efectuate de către reprezentanţii Secretariatului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului.

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.

ANT nu a ajuns la toți crescătorii de bovine. Iată ce județe mai așteaptă banii!

Ajutorul național tranzitoriu (ANT), aferent anului trecut, nu a ajuns încă la toți crescătorii de bovine. Abia, săptămâna trecută, joi, pe 16 aprilie APIA București a făcut ultimele plăți.

Crescătorii de bovine din județele Maramureș, Arad, Timiș, Harghita, Covasna, Satu Mare, Bihor au primit deja subvențiile restante de anul trecut. Din informațiile pe care le am, fermierii din județele Alba, Hunedoara, Brașov așteaptă să-și primească banii. Am vorbit, săptămâna trecută, cu directorul APIA, Mihai Puțintei, și mi-a spus că ultimele plăți s-au făcut joi (16 aprilie n.r.). Așa că banii o să ajungă la toți fermierii. Ce-i drept, subvențiile au și un traseu anevoios: de la APIA la trezorerii, de aici la bănci, spune Claudiu Frânc, liderul crescătorilor de bovine.

Crescătorii de bovine primesc 503 lei pe cap de bovină de carne și 121 de lei pe tona de lapte comercializată. Guvernul a alocat pe 4 martie din bugetul de stat suma de 955 de milioane de lei pentru plata ajutoarelor naționale t…