Treceți la conținutul principal

Agricultura Mexicului

Cel mai mult din agricultura acestei ţări m-a impresionat creşterea animalelor. Pe păşunile rezultate după defrişarea junglei tropicale pasc turme nesfârşite de bovine. În zonele mai uscate se întâlnesc bovine cu cocoaşă zebu asiatice, în zone cu umiditate moderată - bovine normale din rase europene de carne, mai ales, iar în zone cu exces de umiditate se întâlnesc bivoli originari din India. Păşunile sunt împrejmuite şi în interior, fiind tarlalizate în vederea unui păşunat raţional. Peste tot este asigurată atât apa din surse de suprafaţă sau adâncime, prin pompare, cât şi umbra generată de arbori, unii giganţi, din familia ficusului.

Dominante sunt bovinele

Este de remarcat că şi în aceste exploataţii extensive bovinele ocupă primul loc, urmate de ovine şi pe ultimul loc de caprine, care ţin pe loc reinstalarea junglei. Interesant este faptul că nu am întâlnit stocuri de furaje pentru sezonul secetos sub formă de fân sau siloz. Animalele pe păşune consumă direct iarba uscată, cocenii de porumb şi paiele de cereale. În sezonul ploios este de înţeles că există o abundenţă de furaje. Animalele pentru carne se îngraşă, după care se valorifică, la un preţ foarte scăzut. Pentru îngrăşare, proprietarii de bovine mai performanţi deţin şi furaje concentrate în silozurile proprii. Porcii şi păsările sunt crescute intensiv în mari complexe zootehnice. Acestea sunt răspândite în cele mai neaşteptate locuri şi însoţesc de regulă culturile de cereale, chiar şi în zone mai aride, improprii agriculturii.

Golaşa de Transilvania

Vizitând două gospodării private în Puebla şi Yucatan, mare mi-a fost mirarea când am întâlnit găini cu gâtul golaş, asemănătoare cu rasa noastră din Transilvania. Să fi ajuns rasa de găini românească pe meleaguri mexicane? Pentru prima dată, această rasă a fost menţionată în 1875, la o expoziţie internaţională de păsări de la Viena, aduse de la Dumbrăveni – Sibiu şi vândute în Germania, unde în 1904 la Dresda s-au pus bazele unei asociaţii a crescătorilor de găini cu gât golaş de Transilvania! Un studiu asupra modului cum a ajuns această rasă din Europa în America Centrală cred că va fi interesant şi util. Dintre păsările de curte am mai întâlnit curcanul, originar pe aceste meleaguri.

Acestea ar fi câteva imagini fugare asupra agriculturii mexicane din care merită să reţinem câteva aspecte: cultivarea integrală a terenurilor arabile; eroziunea solului pe terenurile în pantă; irigarea la limita maximă a legumelor şi lucernei; valorificarea integrală şi extinderea păşunilor în detrimentul junglei tropicale; conversia ierbii în produse animaliere foarte ieftine; conversia grăunţelor de cereale în mari complexe zootehnice pentru creşterea porcilor şi păsărilor.

Teodor MARUŞCA

sursa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Au mai rămas doar câteva zile pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”

Reamintim că până la 31 martie, deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, în cadrul Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală – PNDR 2014 - 2020.

Această schemă de ajutor de stat este implementată de APIA, toate documentele necesare accesării fiind disponibile pe pagina de internet: http://www.apia.org.ro/ro/submasura-m-8-1.

Lansare sesiuni măsuri PNDR 2014-2020

În perioada 28 martie – 30 iunie 2017 se lansează prima sesiune din 2017 de depunere a Cererilor de finanţare pentru:

*submăsura 4.3 A – componenta infrastructura de acces agricolă,

*submăsura 4.3 A Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces agricolă,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S – componenta infrastructura de acces silvică,

*Schema de Ajutor de Stat aferentă submăsurii 4.3 S Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) – componenta infrastructura de acces silvică,

*submăsura 7.2 și submăsura 7.2 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD),

*submăsura 7.6 și submăsura 7.6 Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD) din PNDR 2020.„Novac afumat din Țara Bârsei” devine produs protejat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP).

România are la această dată trei produse protejate la nivelul Uniunii Europene – Magiunul de Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (2011), Telemeaua de Ibăneşti – Denumire de origine Protejată (2016), Salamul de Sibiu - Indicație Geografică Protejată (2016), iar în 20 de zile începând de astăzi, va avea al patrulea produs protejat, respectiv Novacul afumat din Țara Bârsei - Indicație Geografică Protejată.

Facem precizarea că încă două produse, respectiv Cârnaţii de Pleşcoi şi Scrumbia de Dunăre afumată, se află pe circuit la Comisia Europeană în vederea obţinerii protecţiei la nivel european pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.